Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropská unie podpoří inovace. Liberecký kraj tak získal značku Regionální inovační údolí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 02. 07. 2024 11:05
  • Rozvoj

Sdílet článek

Používat značku Regional Innovation Valley - Regionální inovační údolí a čerpat s tím spojené výhody na podporu svých inovačních ekosystémů může 151 regionů – účastníků programu New European Innovation Agenda. Rozhodla o tom Evropská komise.

Program má propojit klíčové evropské aktéry v oblasti inovací různých stupňů pokročilosti. Za cíl si klade posílit regionální inovační ekosystémy, vyrovnat jejich rozdíly a zvýšit tak celkovou inovativní výkonnost kontinentu v globální konkurenci. Evropská unie tento program podpoří 116 miliony eur.  Mezi vybrané regiony se zařadil i Liberecký kraj. 

Liberecký kraj, který do programu vstoupil společně s Královéhradeckým krajem, obdržel v červnu od Evropské komise potvrzení o udělení značky Regionální inovační údolí. „Značka je uznáním našeho úsilí směřovaného do inovací. S jejím udělením jsou samozřejmě spojené výzvy. V případě našeho regionu Severovýchod je to posílení investic do inovací v oblasti digitální transformace, kybernetické bezpečnosti a snižování závislosti na fosilních palivech,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Regiony spadající do sítě Regionálních inovačních údolí získávají výhody především v možnosti užší mezinárodní spolupráce, která může přilákat nové investory i tolik chybějící odborníky. Nezanedbatelná je však i podpora finanční. Na inovační projekty, budování komunit, networking a další aktivity je vyčleněno již zmíněných 116 milionů eur, tedy téměř tři miliardy korun. „O část z těchto prostředků se rozhodně hodláme společně s Agenturou regionálního rozvoje a našimi partnery z Královéhradeckého kraje ucházet,“ uzavřel Ulvr. 

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky