Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Elektronické tržby pouze pro měsíční plátce DPH, to je návrh Libereckého kraje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 06. 2016 14:58
  • Magazín

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje na včerejším jednání odsouhlasilo návrh novely zákona o evidenci tržeb. Současné znění zákona o elektronické evidence tržeb (EET) by podle hejtmana Martina Půty mohlo mít horší ekonomický dopad na malé živnostníky, než s jakým je nyní počítáno.

„Boj proti daňovým únikům samozřejmě podporujeme a snahu o snížení objemu černých pasažérů v daňovém systému ze strany ministerstva financí považujeme za oprávněné, nicméně se obáváme, že dopad zákona může být především na malé živnostníky a poskytovatele služeb až likvidační,“ říká hejtman Martin Půta. „Navrhujeme, aby povinnost podléhat současnému návrhu EET byla omezena pouze na měsíční plátce DPH a ti, kteří jimi nejsou, by této povinnosti nepodléhali. Z aktuálního znění zákona o elektronické evidenci tržeb vyjmeme nejmenší živnostníky, jejichž obrat je menší než 10 mil. Kč ročně. Právě oni na menších obcích zajišťují základní služby, např. provozovatelé malých obchodů a restaurací,“ dodává.

Toto jednoduché rozlišení by mohlo být dle slov hejtmana i zprvu časově omezené, pokud by se v budoucnu praxí ukázalo, že obavy o funkčnost systému byly liché. Návrhem Libereckého kraje se bude zabývat sněmovna Parlamentu ČR. 

Z přítomných zastupitelů návrh novely zákona o evidenci tržeb podpořilo celkem 32, zdrželo se jich 6 a nehlasovali 2.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky