Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do Českého ráje za princeznou Jasněnkou a létajícím ševcem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 02. 2022 16:17
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

 

 

Výlet, při kterém si  lze užít výhledy z rozhledny, hradní věže a krásných skalních vyhlídek nabízí putování Českým rájem, které zavede i na místa, kde se odehrával děj známých pohádek. Výlet je dlouhý 12 kilometrů a je možné jej podniknout v jakémkoliv ročním období.

„Blížící se jaro vybízí k rodinným výletům. Vyrazit s dětmi často znamená připravit pro ně zajímavou motivaci. A právě místa, která jsou spojená s natáčením pohádek, takovou motivací mohou být,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Autobus vyveze z Turnova na zastávku Pulečný-Kopanina, odkud je to už jen kousek do kopce po žluté k cihlové rozhledně Kopanina. Po zdolání 94 schodů do výšky 18 metrů se otevře jedinečný výhled na Český ráj i jeho dominanty, na Černostudniční a Ještědský hřeben nebo Krkonoše.

Po modré značce se dále sestupuje okolo Mandlové hory ke zřícenině hradu Frýdštejn, kterou proslavila televizní pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Hlavní, již z dálky viditelnou dominantou a také nejlépe zachovanou částí hradu je velká válcová věž postavená na nejvyšším skalisku, která měří 15 metrů a dá se na ni vystoupat.

Cesta pokračuje po Zlaté stezce Českého ráje okolo kapličky Krista Trpitele na okraj Voděrad, kde modrou značku nahradí červená. Ta dovede do skalního města Drábovna s krásnými skalními vyhlídkami na údolí řeky Jizery, divokými roklinami a také zbytky skalního středověkého hrádku Drábovna, který dostal své jméno po loupežníkovi Drábovi.

Trasa dále povede z kopce dolů přes Borek, Bukovinu do Dolánek, kde stojí roubený Dlaskův statek, a kde za návštěvu stojí také Dům přírody Českého ráje. Cesta zpět do Turnova vede po modré podél Jizery.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky