Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Digitálním technologiím patří budoucnost. Naplňování akčního plánu Chytřejší Liberecký kraj kvapí kupředu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 12. 09. 2024 14:00
  • Digitální úřad
  • Rozvoj

Sdílet článek

Chytřejším místem se hodlá stát Liberecký kraj. Již pátým rokem se mu to daří, a to díky naplňování akčního plánu Chytřejší Liberecký kraj. V duchu vize, která cílí na kraj rychlejší, šetrnější a lepší, se vymýšlejí a uskutečňují projekty, které využívají chytré technologie a ovlivňují život obyvatel regionu k lepšímu. 

Díky těmto projektům se podařilo zvýšit povědomí o významu digitálních technologií mezi zaměstnanci úřadu, ale také prakticky demonstrovat jejich přínosy v reálných pracovních situacích,“ doplnil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Rozvoj a využití chytrých řešení ovivnily také také vnějšími faktory, jakými byly pandemie Covid-19 a následná energetická krize. Tyto události zrychlily potřebu digitalizace a ukázaly, jak moderní technologie mohou hrát klíčovou roli při zvládání krizových situací.

Digitální komunikace se během zdravotních izolací stala nezbytným nástrojem pro udržení chodu společnosti a následná energetická krize zdůraznila význam efektivního energetického managementu, který se stal běžnou součástí projektů.

V průběhu naplňování akčního plánu se významně posílila spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem, přičemž téma digitalizace se stalo ústředním bodem mnoha diskusí a projektů. Energetika a digitalizace byly integrovány do širších regionálních a evropských iniciativ, což podpořilo další inovace a výměnu zkušeností.

Z hlediska konkrétních projektů došlo například k elektronizaci mnoha agend na krajském úřadu, v oblasti energetiky jsou na krajských objektech instalovány fotovoltaické elektrárny a systémy pro nakládání se srážkovou vodou, byl spuštěn datový portál a to je jen několik položek z delšího výčtu.

Dosavadní zkušenosti a výsledky se staly základem pro tvorbu nového Akčního plánu na období 2024 až 2026. Ten staví na dosavadních úspěších a přináší nová opatření a aktivity, které mají za cíl rozšířit dosah digitalizace a posílit její roli v celém regionu. S jasnou vizí a realistickými cíli je nový akční plán připraven čelit výzvám nadcházejících let. Pokračování v tomto směru je klíčové pro udržení tempa modernizace a zajištění trvalého rozvoje Libereckého kraje.

Podrobnější informace se nalézají na webu www.kraj-lbc.cz/chytrejsi-kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky