Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den architektury v kraji zavzpomíná na Ještěd, zavede do podzemí a ukáže skleněný dům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 09. 2023 15:10
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Objev konstrukce! Takové je motto festivalu Den architektury, který odstartuje 29. září ve 135 městech a obcích v České republice a na Slovensku.  do 5. října nabízí jeho program exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky či cyklistické vyjížďky, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků.

Festival tak zve na cesty po architektonických skvostech, nejmodernější architektuře i zapomenutých stavbách, do paláců i vesnických domků, bývalých továren i bankovních domů, na výpravy po věžích, klášterech a kostelech nebo mostech, sportovních stadionech, výstavních pavilonech i nemocničních budovách.

„Ukazovat lidem kvalitní příklady architektury, ať už historické nebo současné, je pro pěstování povědomí právě o kvalitě velmi důležité. Mám radost, že v posledních letech vyrostly v našem kraji budovy, financované privátními investory i veřejnou správou, které jsou velmi dobrým příkladem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do programu se zapojil i Liberecký kraj. Audiovizuální sál Severočeského muzea v Liberci hostí 4. října od 18 diskusi s historikem moderní architektury Jakubem Potůčkem nazvanou Cesta k fenoménu. Vzpomínat se bude na stavbu vysílače a horského hotelu Ještěd, chybět nebude ani vyprávění pamětníků zaznamenaná pro on-line archiv Paměti národa. Rezervace je nutná.

Se spolkem PLAC, místními znalci, vlastníky či uživateli lze objevit 1. října od 15 hodin v centru Jablonce nad Nisou skryté dvory, vnitrobloky, podzemní prostory i běžně nedostupné architektonické skvosty v centru města, jež skýtá řadu míst s velkým, ale nevyužitým potenciálem.

Prohlídka konstrukce v bývalé mechanické tkalcovně z poloviny 19. století s architektkou Lenkou Vačkářovou se koná 30.  září v Továrně Mastných v Lomnici nad Popelkou. Doplní ji prezentace historických strojů určených k zacházení a práci s kovem, pracovníci firmy 5D Ateliér ukáží vývoj těchto činností v průběhu času i s ohlédnutím za významnými značkami, například Josef Volman nebo Otakar Podhájský. Prohlídky začínají v 11 a ve 13 hodin a trvají zhruba 45 minut.

Rezervaci si je nutné udělat rovněž stran komentované prohlídky sídla společnosti Lasvit v Novém Boru od architektů ov-a s průvodcem Adamem Baštou. O návrh obnovy a doplnění areálu s novými budovami sklářské firmy se postarali architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Prohlídka se koná 6. října od 13 do 15 hodin.

Více informací o všech místech, která je možné navštívit, naleznete na https://www.denarchitektury.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky