Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Data o Libereckém kraji snadno a přehledně na jednom místě. Už rok

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 27. 06. 2024 08:24
  • Rozvoj

Sdílet článek

Již rok trvá pilotní testování Datového portálu Libereckého kraje Stovky datových sad jsou snano a rychle dostupné úplně každému.

Pilotní ověření svého nového Datového portálu, prvního místa, kde lze stahovat data o regionu bez omezení, spustil před rokem Liberecký kraj na odkazu datalk.cz. nalézá se zde přes 300 grafů, 12 sad otevřených dat, první analýzy, tematické články a ocenění v soutěži Chytrá města.

Datový portál Libereckého kraje je otevřený všem – studentům, učitelům, úředníkům, novinářům, politikům i programátorům. Každý má možnost poznat svůj region a čerpat při tom z ověřených zdrojů.

Za první rok navštívilo portál 3 700 uživatelů, z toho 57 jich využilo některou ze sad otevřených dat Krajského úřadu Libereckého kraje. Jedním z nich je aplikace Záchranka. Ta je napojená přímo do katalogu otevřených dat a sbírá informace o pohotovostech v regionu. Aktualizace probíhají automaticky a uživatelé se díky tomu o změně dozvědí včas. Po vzoru získaném v Libereckém kraji rozšiřují tvůrci aplikace spolupráci i o další kraje.

Zpřístupňování sad bude pokračovat. Brzy by tak mohlo být možné setkat se s dalšími aplikacemi, které budou přispívat ke zlepšení života v našem regionu. Pro ty, kdo si nejsou jistí, jsou vytvořeny videonávody, jak s portálem pracovat.

„Rostoucí význam digitálního světa, i jeho rizika, zvyšuje poptávku po pravdivých a snadno dostupných datech a informacích. Cílem Datového portálu je nabízet taková data a pravidelně je aktualizovat,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

EU MMR KRAJ NOVÝ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky