Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Hlavní pokladna v 10. patře je od čtvrtka 4. 7. do pondělí 15. 7. včetně UZAVŘENA.  Správní poplatky v hotovosti bude výjimečně možné složit v kanceláři č. 1017 nebo 1018. Platby je možné posílat i elektronicky na bankovní účet Libereckého kraje. Pokladna bude pro klienty znovu k dispozici od úterý 16. 7. 2024. Od července se také změní přestávka v rámci pokladních hodin (nově 11:00–12:00), otevírací doba od 1. 7.: pondělí:   8:00–11:00 | 12:00–17:00 úterý: 8:00–11:00 | 12:00–14:00 středa: 8:00–11:00 | 12:00–17:00 čtvrtek: 8:00–11:00 | 12:00–14:00 pátek: 8:00–11:00 | 12:00–14:00

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cykloboxy, stojany, nabíječky. Kraj opět podpořil budování zázemí pro cyklisty

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 09. 07. 2024 13:12
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Dotační program poprvé vyhlášený v loňském červnu, který se zaměřuje na budování a zlepšení infrastruktury pro cyklisty, po úspěšném ročníku kraj letos opět zopakoval. Cyklisté se díky němu v regionu dočkají kvalitnějšího zázemí na svých cestách.

„Cykloturistika je oblíbenou formou trávení volného času v mnoha rodinách. To vyžaduje, aby i infrastruktura byla přizpůsobená potřebám cyklistů. Dotační program pomáhá tuto potřebu pokrýt,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Loni se podpory dočkalo dvanáct projektů u cyklotras či cyklostezek. Návštěvníci tak mohou využít uzamykatelné cykloboxy na cyklostezce Varhany nedaleko Panské skály, dobít si své elektrokolo na semilském Ostrově nebo si na své trase odpočinout s výhledem na Hamerské jezero i Ještěd pod přístřeškem v Hamru na Jezeře.

V letošním roce kraj uvolnil 1,3 milionu korun na jedenáct projektů v Jizerských horách, Lužických horách, Krkonoších a Českém ráji. U centra volného času v Košťálově, v centru Jilemnice a u informačního centra v Hejnicích se objeví nabíjecí stanice včetně servisní sady. Svá kola si budou moci návštěvníci nově odložit v cykloboxech u zámku v Lomnici nad Popelkou, u koupaliště Maškova zahrada v Turnově nebo ve stojanech v Lázních Libverda.  

„S nárůstem popularity cykloturistiky roste také potřeba vybavení pro cykloturisty v terénu. Není to jen o kvalitě cyklotras, ale právě o jejich doprovodné výbavě, a to jak pro klasické cyklisty, tak i pro ty, kteří využívají elektrokola. Této potřebě jdeme novým programem naproti a věřím, že o něj bude velký zájem,“ doplnila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Program nazvaný 7.10 Infrastruktura cestovního ruchu – doprovodná cyklo infrastruktura se zaměřuje na drobný mobiliář, odpočívadla, přístřešky, stojany na kola, servisní a nabíjecí stanice pro elektrokola. Podporuje také budování technického zázemí potřebného ke splnění podmínek pro získání certifikátu Cyklisté vítáni.

Bližší informace a přehled podpořených projektů se nalézají na odkazu https://1url.cz/@cyklo_infrastruktura. Zároveň je možné veškerou vybudovanou infrastrukturu najít v mapových podkladech na serveru www.mapy.cz s použitím vyhledávacích klíčových slov typu nabíjecí stanice, elektrokola, cyklobox a podobně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky