Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Český ráj na podzim: drahokamy, cyklovýlet a teplo v jeskyni

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 19. 09. 2024 12:49
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Podzim. Počasí se stává chladnějším, ze skříně už natěšeně vykukují kabáty a stoupá spotřeba čaje. Krajina se mění v čarovnou, romantickou a zároveň barevnou a listy se strojí do oranžové, žluté či hnědé. Nejlepší čas k výletu do Českého ráje.

„Letošní léto bylo horké a pro mnoho z nás je chladnější podzimní počasí úlevné a mnohem příjemnější pro návštěvu zajímavých míst našeho kraje. Je toho mnoho, z čeho můžeme vybírat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum Českého ráje v Turnově je významnou kulturní institucí zaměřenou na historii, přírodu a tradiční řemesla regionu. Jeho chloubou je unikátní sbírka drahých kamenů a šperků, které Turnov proslavily po celém světě. Návštěvníci mohou obdivovat také historické expozice věnované životu v regionu, lidovým zvykům a tradičnímu kamenářství. Muzeum nabízí nejen bohatou sbírku artefaktů, ale také interaktivní výstavy a programy, které přibližují kulturní dědictví Českého ráje jak místním, tak turistům.

V Českém ráji mají také nejdelší dolomitové jeskyně v republice. Bozkovské jeskyně jako jediné tvoří vápnitý dolomit. Přístupných je 350 metrů chodeb a vnitřní teplota se trvale pohybuje okolo 8 °C.

V červnu 2016 se otevřely brány zrekonstruovaného Zámku Svijany, který tak získal stejnou podobu, kterou se pyšnil na přelomu 17. a 18. století, kdy patřil rodu Valdštejnů. Děti tu čeká hra Arcane, která provede zámkem a jeho historií.

Podzim je také nejhezčím časem pro návštěvu Riegrovy stezky. Její trasa provede po pravém břehu řeky Jizery a přes přírodní rezervací Údolí Jizery u Semil a Bítouchova. Stezka je vhodná i pro děti, zažijí tu totiž nejedno dobrodružství. K vidění tu jsou studánky, skály, vyhlídky i hydroelektrárna

Podzim v sedle kola? Cyklotrasa z Lomnice nad Popelkou do Košťálova a zpátky vede klidnými vesnicemi a krásnou přírodou. Středně náročná třicetikilometrová trasa je ideální pro rekreační cyklisty. Je dobře značená a nabízí několik příležitostí k zastavení, odpočinku nebo občerstvení, což z ní činí skvělý cíl pro rodinný výlet nebo příjemný den strávený v přírodě.

Další zajímavé tipy se nalézají na odkazech @regionliberecwww.cesky-raj.info a na českorájských sociálních sítích

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky