Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice otevřela nový pokoj pro paliativní péči

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 02. 2015 15:44
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Českolipská nemocnice otevřela v pátek 20. února 2015 již čtvrtý tzv. Rodinný pokoj pro paliativní péči. Pokoj s hospicovým lůžkem, ve kterém pacient může trávit poslední chvíle života společně se svým rodinným příslušníkem, v soukromí a v klidu.

„Jsem rád, že se nám podařilo tento druh péče začlenit do nemocnice a díky podpoře partnerů ji i rozšiřovat, zájem o využití pokojů s hospicovým lůžkem je dlouhodobě velký,“ uvedl předseda představenstva NsP Radek Havlas. Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. zařídila tento pokoj ve spolupráci s Hospicovou péčí Svaté Zdislavy, o.p.s. v devátém patře budovy nemocnice.

Pokoj je určen pacientům v terminálním stádiu nemoci, vyžadujícím symptomatickou, paliativní a ošetřovatelskou péči. Služby pacientům jsou poskytovány v součinnosti s Hospicovou péčí sv. Zdislavy, která dodala vybavení pokoje za 150 tisíc korun, ale především nabídne doprovázení umírajících a jejich blízkých, pacient nebude trpět jak fyzicky, tak psycho-sociálně ani spirituálně.

„Nemocného trápí nejen tělo, ale i duše, my se mu proto snažíme plnit mimo jiné i jeho poslední přání,“ poznamenala Taťána Janoušková, ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy.

Obdobné pokoje má českolipská nemocnice již tři. Prostředí Rodinných pokojů vytváří podmínky p ro to, aby pacienti a jejich blízcí mohli společně a důstojně prožít obtížnou fázi jejich životní cesty v soukromí, v klidu, s potřebným ošetřovatelským zázemím. Pro rodinu nebo přátele je to příležitost, jak být u lůžka pacienta nepřetržitě a to bez ohledu na návštěvní hodiny nemocnice.

Rodinný pokoj je vybaven lůžkem Westfalia s antidekubitní matrací a zázemím pro doprovázejícího, kde nechybí pečovatelské lůžko, kuchyňská linka s lednicí, varnou konvicí a mikrovlnnou troubou. Nechybí rádio s přehrávačem, televizor, přenosný telefon a další vylepšení. Pokoj má svoji sprchu a WC.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., vybudovala a zařídila tento pokoj ve spolupráci s Hospicovou péčí Svaté Zdislavy, o. p. s., Městem Česká Lípa, které darovalo na tento účel 100 tisíc korun, Nadačním fondem Lasvit, společností Ježek Software a firmou MIVIO.

První pokoj je klientům v NsP Česká Lípa k dispozici od podzimu 2010, nachází se ve 4. a 9. patře nemocnice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky