Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Budoucnost? Liberecký kraj ji spatřuje v udržitelné energii 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 04. 06. 2024 11:28
  • Majetek a investice
  • Rozvoj

Sdílet článek

Fotovoltaické elektrárny a elektromobilita. Využívání udržitelné energie rezonuje celým světem a Liberecký kraj se připravuje na její každodenní využívání. Spolupracuje se svými příspěvkovými organizacemi, buduje fotovoltaické elektrárny a chytrou síť dobíjecích stanic. V první fázi jich bude pět.

Fotovoltaika

Snižování energetické náročnosti budov a alternativní zdroje energie propojují environmentální přístup s ekonomickým. Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje se stalo první krajskou příspěvkovou organizací, na jejímž objektu začala pracovat fotovoltaická elektrárna o výkonu 4,5 kWp. Její úloha je zejména demonstrační a vzdělávací. S podobným cílem vzniklo také stejné zařízení na pozemku Střední školy a mateřské školy Na Bojišti, kde k výukovým potřebám slouží malá střešní elektrárna o výkonu 3,6 kWp.

Tím kraj nekončí. Současným cílem je energetická soběstačnost příspěvkových organizací a budov Krajského úřadu Libereckého kraje. Na jeho budově D se nalézá fotovoltaická elektrárna o výkonu 93,6 kWp. Dalším projektem je elektrárna na objektu Gymnázia Dr. A. Randy v Jablonci nad Nisou o výkonu 30,36 kWp. Obě budou spuštěny v červnu 2024.
Před podpisem smlouvy se zhotovitelem je také zbudování fotovoltaických elektráren metodou Design&Build na Střední průmyslové škole technické v Belgické ulici v Jablonci nad Nisou (až 99 kWp) a na Střední odborné škole na Jablonecké ulici v Liberci. Její výkon bude čnit až 150 kWp.

„Energetická soběstačnost se tak ukazuje jako jeden ze základních pilířů rozvoje území a Liberecký kraj se jí snaží docílit například i prostřednictvím naplňování aktivit nastavených v akčním plánu koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj, která je mimo jiné i na instalaci fotovoltaických elektráren na krajské objekty zaměřena,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Další fotovoltaické elektrárny budou uváděny do provozu u novostaveb a celkových rekonstrukcí objektů:

Elektromobilita

Liberecký kraj podporuje udržitelnost i ve vozovém parku svých příspěvkových organizací. Přibydou vozidla na elektrický pohon. V rámci projektu Elektromobilita ve službách poskytovaných Libereckým krajem s finanční podporou Evropské unie rozšíří řady vozů o 34 elektromobilů. Získají je školy, sociální organizace a zdravotníci.

Projekt počítá také s pořízením pěti chytrých dobíjecích stanic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Vysokém nad Jizerou, České Lípě a Frýdlantu. Budou se nacházet v areálech příspěvkových organizací, u kterých v současné době Liberecký kraj připravuje projekty na fotovoltaické elektrárny. Základní myšlenkou je vytvořit na území kraje síť dobíjecích stanic, které budou v dojezdové vzdálenosti příspěvkových organizací. Je možné, že do budoucna by se síť těchto stanic mohla rozšířit.

Vizualizace: https://public.flourish.studio/visualisation/17727928/ 

Data o využívání a produkci elektrické energie v Libereckém kraji si lze prohlédnout na Datovém portálu Libereckého kraje.

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky