Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Babybox u českolipské nemocnice již funguje

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 09. 2013 16:28
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Za zvuku fanfár byl 19. září 2013 slavnostně uveden do provozu babybox v České Lípě. Zároveň v ulicích České Lípy upozorňovaly na jeho existenci i na výbornou pověst zdejší porodnice a novorozeneckého oddělení slečny v sesterských uniformách a s dětskými kočárky.

 

Klimatizovaná a vytápěná schránka se nachází hned u vstupu do areálu českolipské nemocnice, v budově vrátnice. Její obsah zůstává pod trvalou kontrolou, aby mohla být umístěnému dítěti poskytnuta bezprostřední lékařská pomoc. Odložení dítěte do babyboxu je beztrestné a zcela anonymní. Kamera uvnitř snímá pouze vaničku.

"Babybox je východiskem z mnohdy velmi zoufalé situace některých matek, a když se tady podaří zachránit i jen jediný lidský život, pak bylo rozhodnutí o umístění babyboxu správné,“ prohlásil generální ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Jaroslav Kratochvíl.

Jde o již 58. babybox v České republice. V centru pozornosti byl především autor projektu - "babydědek"- Ludvík Hess, předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim, který děkoval všem dárcům, z nichž se několik na zahájení provozu přišlo podívat.

Hlavním sponzorem je Město Česká Lípa, které přispělo darem 150 tisíc korun občanskému sdružení Babybox pro odložené děti-Statim, která život zachraňující schránky zřizuje. 

„Náklady na pořízení jednoho babyboxu činí 300 tisíc korun, město tedy uhradí polovinu nákladů. Zbytek půjde z prostředků občanského sdružení, které finance získává od dobrovolných dárců. Jsem velmi ráda, že pro přidělení peněz hlasovali všichni přítomní zastupitelé a my jsme tak mohli podpořit jedinečný projekt,“ uvedla nedávno starostka České Lípy Hana Moudrá.

 

Otevření babyboxu proto byli přítomni představitelé českolipské radnice: starostka Hana Moudrá, místostarostové Jiří Kočandrle a Tomáš Vlček a řada zastupitelů města. Z představitelů Libereckého kraje zde byla statutární náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová a radní Alena Losová i několik členů krajského zastupitelstva.   

Po slavnostním ceremoniálu u nové schránky pro nechtěné novorozence si hosté, za výkladu primáře gynekologicko-porodnického oddělení a lékařského ředitele Radka Havlase prohlédli porodnici a novorozenecké oddělení. Viděli také prostory, které nemocnice připravuje pro zřízení moderního domácího porodního pokoje.

 

 Instalace babyboxu proběhla 28. srpna 2013. Zajistil ji výrobce babyboxů Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky