Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Africký mor prasat: kdo najde uhynulého kance, ať volá veterinu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 23. 07. 2024 13:49
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Sběrači hub, borůvek, malin či ostružin se v letních měsících plní lesy v kraji. Je však třeba mít na paměti, že v této severní části republiky se objevila u divokých prasat nákaza afrického moru. V případě, že návštěvník lesa objeví uhynulého divočáka, je nutné dodržet zásadní pravidla.

„Pokud někdo nalezne uhynulý kus prasete divokého, ať informuje příslušnou obec, místní myslivce nebo státní veterinární správu, případně policii nebo hasiče. Dále prosím, aby lidé na uhynulou zvěř nesahali a současně před kontaktem chránili i své psy,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Africký mor prasat je virové, vysoce přenosné nakažlivé onemocnění, pro prasata smrtelné, které představuje vážnou hrozbu i pro chovatele prasat domácích. Naštěstí se nepřenáší na člověka ani jiné živočišné druhy.“

Státní veterinární správu lze kontaktovat a telefonních číslech 485 246 691 nebo 720 995 207, popřípadě na e-mailové adrese epodatelna.kvsl@svscr.cz.

„Žádáme všechny, aby výrazně omezili v lesích volnočasové aktivity, popřípadě do nich nevstupovali vůbec. Lidskou přítomností se zvěř nejen plaší a migruje, což napomáhá šíření nákazy, ale i samotný člověk, materiál a technika, kterou používá, k tomu může velmi přispět,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.   

První případ afrického moru prasat v České republice byl potvrzen 1. prosince 2022. Jednalo se o sele prasete divokého, které bylo nalezené uhynulé na katastru Jindřichovic pod Smrkem.

V roce následujícím bylo potvrzeno 56 případů této choroby u divokých prasat. Roku 2024 bylo zatím potvrzeno 25 případů afrického moru u prasat divokých. V České republice nebylo doposud zaznamenáno žádné ohnisko moru v chovech domácích prasat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky