Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

25. Mezinárodní sympozium současného šperku a výstava Posedlost šperkem  

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 02. 06. 2018 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Jubilejní 25. ročník Mezinárodního sympozia současného šperku připravilo muzeum jako obvykle s velmi dobrou účastí, která svědčí o tom, že turnovská akce má ve šperkařském světě velmi dobrý zvuk. Mezinárodní sympozium současného šperku se koná od  5. do 15. 6. 2018. Exkluzivní výstava v rámci sympozia Posedlost šperkem – Jewelry obsession začíná 6. 6. 2018. K vidění bude tako výstava až do 8. července.

Hvězdou bude Daniel Kruger, šperkař, který dlouho žil v jižní Africe (nedávno se usadil v Mnichově) a jeho tvorbu poznamenalo tamní etnické umění. I další mezinárodně uznávané osobnosti jsou ale zárukou vysoké kvality, jsou to třeba Australan Simon Cottrell, Japonec Fumiki Taguchi nebo Finka Tarja Tuupanen, určitě se ale mezi nimi neztratí ani naši – Karel Votipka, jenž velmi osobitým způsobem pracuje s drahými kameny, nebo Marta Švajdová, která na jaře tohoto roku byla vybrána na prestižní mezinárodní výstavu v rámci mnichovských řemeslných trhů Handwerksmesse. Další účastníci, celkem jich bude jedenáct, přijedou ze Slovenska, Německa a Španělska. Program se bude skládat z osvědčených bodů, jako jsou exkurze do Českého ráje, dílen a uměleckých škol, přednášky a samozřejmě práce v dílně. Výrazně odlišná však bude výstava Symposion 2018, která sympozium vždy doprovází. Kromě obvyklé prezentace dosavadní tvorby letošních účastníků jsme se rozhodli připomenout společně s naším jubileem další dvě obdobná evropská sympozia, a sice v Erfurtu a Kremnici. Po ukončení sympozia budou do výstavy Symposion 2018 zařazena i nová díla vzešlá z letošního ročníku, která obohatí turnovskou sbírku. Také tentokrát bude dílna v Kamenářském domě přístupná veřejnosti, na facebooku se navíc zájemci dozvědí termíny přednášek jednotlivých umělců.

Mezinárodní sympozium současného šperku 2018 je realizováno za finanční podpory Státnímu fondu kultury ČR, města Turnov, Nadace Preciosa, a za materiální podpory firmy Advantage s.r.o., díky níž postupně vybavujeme zlatnickou dílnu pro účastníky sympozií.

Zdroj: Muzeum Českého ráje v Turnově

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky