Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Leteckého meteorologa a držitele vyznamenání Miloslava Štěpánka připomene pamětní deska. Kraj vzdá hold i Otakaru Žantovi  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 05. 2024 08:00

Sdílet článek

V sobotu 18. května se od 11 hodin uskuteční slavnostní odhalení pamětní desky plukovníku Miloslavu Štěpánkovi, leteckému meteorologovi sloužícímu během druhé světové války. Pietní akt začne ve Zlaté Olešnici u domu č. p. 40, kde Štěpánek strávil většinu svého života. Na ceremonii naváže od 13 hodin ve Stanovém – již neformální – setkání s příležitostí položit květinu před pamětní kámen připomínající dalšího hrdinu českého národa – letce RAF Otakara Žantu. Hlavním iniciátorem vyhotovení a umístění pamětní desky plk. Miloslava Štěpánka je ve spolupráci s několika dalšími aktivními jedinci z regionu Liberecký kraj, jenž celou akci pořádá.

Při odhalování pamětní desky ve Zlaté Olešnici budou čestnou stráž tvořit zástupci aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Liberec, o osudech plk. Štěpánka pohovoří historik Jan Hnělička, pamětní desce požehná vojenský kaplan 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec Petr Šabaka a hymnu formou a cappella přednese Věra Poláchová, stálá sólistka opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Rozezvučí se rovněž zvony od nedalekého kostela sv. Martina.

Pietního aktu se zúčastní syn a pravnuk plk. Miloslava Štěpánka (Jaroslav a David), hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starostové obcí a další význační hosté. Pamětní tabuli vyhotovil Karel Havlíček, jenž minulý rok v Rovensku pod Troskami inicioval vybudování desky dalšímu letci RAF – Václavu Leitensdorferovi.

Pro zájemce je od 10 hodin připraven odvoz autobusem z Liberce, a to ze zastávky v křižovatce mezi zastávkou Na Rybníčku a U Nisy (místo, kde pravidelně odjíždí vozidla na zájezdy). Ten bude také převážet účastníky mezi Zlatou Olešnicí a Stanovým. Jeho kapacita je však omezena na zhruba 50 osob. Kdo by tedy měl o svoz zájem, nechť se ozve na filip.trdla@kraj-lbc.cz či 770 134 419. Mezi Zlatou Olešnicí a Stanovým bude autobus pendlovat a poté se vracet do Liberce (po domluvě bude s nejvyšší pravděpodobností možné zastavovat i na vybraných zastávkách při zpáteční cestě). Drobné občerstvení bude zajištěno v prostorách základní školy ve Zlaté Olešnici, kde kraj přichystá také několik vytištěných kopií fotografií plk. Miloslava Štěpánka.  

Kdo vůbec byl plk. Miloslav Štěpánek? (* 18. 6. 1911, Rokytnice nad Jizerou, † 24. 9. 1979, Haratice)

V roce 1938 působil jako velitel Hlavní polní povětrnostní ústředny 91 velitelství letectva Hlavního velitelství ve Vyškově. Kvůli zraněním, která utrpěl během služby u polského letectva na počátku 2. světové války, se později v řadách RAF věnoval letecké meteorologii. V roce 1945 se stal hlavním meteorologem na základně Czech Air Force Transport Pool v Harrow. Počátkem roku 1949 byl zatčen, odsouzen k šestiměsíčnímu výkonu trestu odnětí svobody ve věznici Plzeň-Bory a degradován. Za své válečné zásluhy obdržel polský Válečný kříž, Československou medaili Za chrabrost před nepřítelem a Československou vojenskou medaili Za zásluhy I. stupně. Po roce 1989 byl plně rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka in memoriam.

Štěpánek také v roce 2022 obdržel Poctu hejtmana Libereckého kraje in memoriam za celoživotní přínos v oblasti letecké meteorologie. O jeho cestě a osudech pojednává též článek zde: https://www.osobnostilibereckehokraje.cz/osobnosti/id:75398

O Otakaru Žantovi, jehož pamětní deska již rok zdobí prostory u domu ve Stanovém a jemuž též mohou od 13 hodin zájemci přijít vzdát hold (avšak již bez větších formalit), více zde: https://www.pomnikyletcu.cz/clanky/cerna-kronika-ceskoslovenskeho-letectva/letci-od-z/zanta-otakar-p-o.html

Nikdy nezapomeneme! Čest jejich památce!

V příloze jsou:

1) plakáty k akci

2) místo odjezdu autobusu

3) místo pietního aktu (Štěpánek i Žanta)

4) fotografie plk. Miloslava Štěpánka

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky