Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaro v Lužických horách zve na sklo, jídlo, pivo i skalní oltář

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 05. 2024 14:57
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

V Lužických horách je krásně i na počátku jara, kdy se příroda ještě naplno neprobudila, ale sníh už tu dávno roztál. Toto pohoří a jeho okolí jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si tu přijdou turisté, ale i jedlíci a milovníci zlatavého moku.

„Lužické hory jsou jedinečné nejen unikátní krajinou, plnou kopců ve tvaru homolí a nádherných skalních útvarů, ale také například světově unikátní koncentrací sklářských dílen, z nichž některé mohou lidé navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přivítat jaro lze ve Sklářské krčmě v Lindavě, kde se spojuje umění s gastronomií. Po obědě se nabízí exkurze do nedaleké sklárny AJETO, kde se vyrábí luxusní a exkluzivní skleněné výrobky. Prohlídka sklárny umožní podívat se, jak se vyrábí sklo, vyzkoušet práci skláře a vytvořit si vlastní skleněný suvenýr. Milovníci piva mohou zavítat na Pivní stezku Lužických hor. Ta nabídne osvěžující zážitek při ochutnávkách piva. Zahrnuje pivovar Born v Novém Boru, Falkenštejn v Krásné Lípě, varnsdorfský Kocour a pivovar Cvikov.

Do středověku přenese návštěva zříceniny hradu Tolštejn, který se nachází v srdci Lužických hor nedaleko Jiřetína pod Jedlovou. Hrad, poprvé zmíněný v roce 1337, kdysi sloužil jako mocné opevnění chránící cestu z Čech do Lužice. Dnes se na tomto místě konají Tolštejnské slavnosti, které každoročně zahajují turistickou sezonu v regionu. Po prohlídce je možnost se posilnit v hradní restauraci, která nabízí pochoutky ve švýcarském stylu.

Tajemné poutní místo Modlivý důl u Svojkova je velice známé, opominout ale nelze ani méně proslavené, leč přesto zajímavé Bratrské oltáře s vytesanými výklenky v pískovcových skalách, kam podle lidové tradice přicházeli v 16. a v 17. století katolíci ze širokého okolí a účastnili se tajných mší. Jedna z cest na Bratrské oltáře je z vyhlídky Jehla.

Malebná obec obklopená romantickou krajinou mezi Novým Borem a Českou Lípou – to je Sloup v Čechách. Už od konce 19. století láká tato oblast návštěvníky svým jedinečným okolím, rozsáhlými lesy, a především fascinujícími skalními útvary. Na první pohled tu uchvátí stejnojmenný hrad, který je majestátně vztyčený na osamělé skále. Zajímavostmi jsou i památky jako Lesní divadlo, které pojme až 250 návštěvníků či Samuelova jeskyně.

Další tipy lze nalézt na sociálních sítích REGION LIBERECwebu Lužických hor.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky