Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Téměř třem desítkám ředitelů a ředitelek skončilo funkční období. Rada kraje jmenovala nové

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 05. 2024 14:20
  • Školství

Sdílet článek

Celkem 28 konkurzů se uskutečnilo v dubnu letošního roku na vedoucí pracovní místa ředitelů škol a školských zařízení, kterým skončí k 31. červenci 2024 šestileté funkční období. Jednalo se o 14 středních škol, 7 základních škol pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, 4 dětské domovy a 3 pedagogicko-psychologické poradny.
 

„Školský zákon umožňuje zřizovatelům škol a školských zařízení jednou za šest let odvolat jejich ředitele. Liberecký kraj tohoto práva využívá a s účinností k 31. červenci letošního roku odvolal ředitele 28 školských příspěvkových organizací. Zároveň vyhlásil konkurzní řízení, které je nyní u konce. Rozhodnutí výběrových komisí jsme akceptovali, a tak můžeme jmenovat ředitelky a ředitele nové. Je potřeba podotknout, že se ve většině případů jedná o ty stávající,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Na 22 škol a školských zařízení se přihlásil pouze jeden uchazeč, z toho 20 bylo stávajících ředitelů. V pěti případech vybíraly komise ze dvou uchazečů a v jednom dokonce z pěti. Uchazeče posuzovaly osmičlenné, případně sedmičlenné konkurzní komise, jejichž složení určuje vyhláška. V případě dětského domova ve Frýdlantu nesplňoval uchazeč stanovené požadavky, proto se bude konkurzní řízení opakovat. Ve všech případech rada respektovala výsledek konkurzního řízení, které má pro zřizovatele charakter doporučení.

Z 27 ředitelů, které rada jmenovala, je 22 stávajících a 5 ředitelů nových – konkrétně se jedná o tuto pětici:

  • Mgr. Michaela Mutl, ředitelka Gymnázia, Jablonec nad Nisou, U Balvanu 16, příspěvková organizace
  • Mgr. Helena Kučerová, ředitelka Střední zdravotnické školy, Turnov, 28. října 1390, příspěvková organizace
  • Mgr. Zdeňka Palová, ředitelka Střední školy gastronomie a služeb, Liberec, Dvorská 447/29, příspěvková organizace
  • Mgr. Magdaléna Rychtrová, ředitelka Základní školy a Mateřské školy, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
  • Mgr. Jana Leitnerová, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny a speciálně pedagogického centra, Semily, příspěvková organizace

Konkurzní řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem se v souladu s příslušnými ustanoveními školského zákona konají pravidelně každých šest let. Dohromady se v letošním roce uskuteční více než třicet konkurzních řízení.

„Rada Libereckého kraje využívá tuto zákonnou možnost, protože považuje za správné, aby se ředitelé škol a školských zařízení jednou za šest let ohlédli zpátky a zhodnotili, které cíle se jim podařilo naplnit, ale také to, co se nepovedlo, a proč. Zároveň představí zřizovateli své vize a cíle na další šestileté období,“ uzavřel náměstek Čeřovský.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky