Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Král železný a zlatý i korunní princátka. Květen na památkách je pestrý

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 05. 2024 10:42
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově je v plném proudu a na květen je připraveno několik novinek a zajímavých kulturních akcí.

Bezděz letos připomíná 760 let od svého založení a v rámci tohoto výročí se 8. května otevře výstava s názvem Přemysl Otakar II., král, rytíř, zakladatel, která na 22 výstavních panelech připomene tuto významnou osobnost – zajímavostí výstavy jsou například kopie pohřebních insignií Přemysla Otakara II. či jeho meče. Na 11. květen je připraveno šermířské vystoupení a dobývání hradu, na 25. květen noční výstup doplněný kulturním programem.  Na Bezdězu také končí výstavba nové nákladové lanovky, která zjednoduší dopravu materiálu na hrad.

Na Hrubém Rohozci  bude natáčet Česká televize, a proto bude 10. až 16. května zámek uzavřen. Nádvoří, park i kavárna zůstanou v těchto dnech otevřeny, výjimkou je pondělí a úterý 13. a 14. května, kdy zůstane uzavřen nejenom zámek, ale i park a nádvoří s kavárnou. Na zámku Lemberk je ve vybraných termínech zpřístupněna věž, 25. května bude poutníkům otevřena Zdislavina světnička.

Víkend 25. a 26. května bude na Sychrově patřit dětským návštěvníkům – v zámecké zahradě s pohádkovými postavami budou děti plnit různé úkoly a za jejich úspěšné splnění dostanou malou odměnu. Císařský zámek Zákupy je jedním ze stěžejních objektů letošního Roku Habsburků a připomíná osudy tohoto rodu nejenom na dvou prohlídkových okruzích, které jsou nyní návštěvníkům otevřeny, ale i speciálními akcemi. V sobotu 18. května se koná večerní kostýmovaná prohlídka s korunním princem Rudolfem a korunní princeznou Štěpánkou; uskuteční se u příležitosti 160. výročí narození korunní princezny a lze ji navštívit pouze s předem online zakoupenou vstupenkou. V sobotu 25. května následují dvě exkluzivní kostýmované prohlídky doplněné koncertem v zámecké kapli. 

TZ: Národní památkový ústav

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky