Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Defibrilátory zachraňují lidské životy. Kraj opět podpoří jejich nákup

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 05. 2024 13:29
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

K záchraně lidských životů výrazně napomáhá vybudování sítě automatizovaných externích defibrilátorů (AED). Již V. etapu projektu podpoří finančně Liberecký kraj. Krajská rada odsouhlasila přidělení účelové dotace ve výši 3.645.540 korun z krajského krizového fondu pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje.

„Za tento projekt jsem upřímně rád. Při záchraně lidského života jde mnohdy o vteřiny. V současné době je přístrojů AED v Libereckém kraji rozmístěno přes 100. Vyškolení tzv. first respondeři z řad Policie ČR, profesionálních i dobrovolných hasičů, Horské služby a některých městských policií jsou s tímto přístrojem u pacienta často dříve než zdravotničtí záchranáři. Tím významně zvyšují jejich šance na přežití a také na kvalitní život po této nepříjemné mimořádné události. Ročně se díky AED podaří zachránit zhruba dvě desítky lidí,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

V rámci V. etapy projektu AED pro Liberecký kraj se jedná konkrétně o nákup 25 přístrojů AED, 65 baterií a 80 nových obalů. Součástí dotace je také finanční cifra vyčleněná na proškolení stávajících i nových členů týmů tzv. first responderů (celkem se jedná o 2.000 osob).

Součástí V. etapy je i nákup pohotovostních brašen Panik, které budou obsahovat základní vybavení, a to například pro zástavu masivního krvácení. Budou součástí každé sanity ZZS LK a záchranáři je v případě potřeby na místě události předají ostatním členům IZS. Podobný projekt v České republice zatím neexistuje,“ dodal radní Richter.

Během prvních dvou etap, v roce 2017 a 2018, bylo předáno celkem 80 AED Krajskému ředitelství Policie Libereckého kraje, Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, jednotkám Sborů dobrovolných hasičů a Horské službě, a to za částku 5.025.042 korun. V ní byly zahrnuty kromě pořízení AED i náklady na školení policistů a hasičů. V rámci III. fáze z roku 2022 jich kraj nakoupil celkem 19 včetně 25 baterií. Na jejich pořízení poskytl kraj Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje tehdy celkem 921.250 korun. Ve 4. fázi (také v roce 2022) se jednalo o nákup jednoho záložního a dvou cvičných AED a mzdové náklady na školitele, celkem za 567.600 korun.

Přístroje jsou umisťovány po regionu tak, aby doplňovaly plošné rozmístění výjezdových skupin ZZS LK. Pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků Libereckého kraje byly pro umístění AED vytipovány špatně dostupné horské chalupy a také pět nejnavštěvovanějších kulturních památek. Příkladem jsou defibrilátor v hotelu na Ještědu, v bufetu na Knajpě, na Hřebínku, na Vosecké Boudě, Vrbatově Boudě nebo na Dvoračkách. Jeden AED přístroj je umístěný i v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

Přehled zásahů pomocí AED:

rok 2023: 331 (15 zachráněných)

rok 2022: 336 (18 zachráněných)

rok 2021: 407 (21 zachráněných)

rok 2020: 312 (16 zachráněných)

rok 2019: 181 (15 zachráněných)

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky