Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekordní návštěvnost i tržby. Severočeské muzeum hodnotí uplynulou sezonu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 01. 2022 14:07
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Velký zájem návštěvníků a úspěšný experiment se vstupným. Takový byl uplynulý rok pro Severočeské muzeum v Liberci. A další pozoruhodné plány chystá tato instituce, která patří neodmyslitelně již po třetí století ke kulturní tváři krajské metropole, i do budoucna.

Po tříleté důkladné rekonstrukci se otevřela veřejnosti hlavní budova Severočeského muzea loni v květnu. Ukázalo se, že nová tvář této instituce je doslova návštěvnickým tahákem. „Nové expozice o přírodě Jizerských hor, regionálních dějinách Liberce nebo o uměleckých řemeslech Evropy navštívilo do konce minulého roku 28 899 osob, což je za osm měsíců muzejní rekord,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Muzeum si při svém otevření vyzkoušelo experiment s dobrovolným vstupným, který zatím v tuzemském muzejním prostředí není příliš obvyklý. Zpočátku se mělo jednat o vstřícné gesto k veřejnosti na pár týdnů, aby vstupné nebylo pro nikoho, kdo chce vidět zrekonstruované muzeum, finanční bariérou.

Pokus, jehož vzorem je Metropolitní muzeum v New Yorku, se během května skvěle ujal, takže se muzeum s Libereckým krajem, který je jeho zřizovatelem, dohodlo na prodloužení dobrovolného vstupného až do konce dubna 2022.

„Budeme tak mít uzavřený celý rok a tedy i obrázek o vývoji dobrovolného vstupného. Naší hlavní motivací k dobrovolnému vstupnému je, abychom lidi přivedli ke kultuře, k historii, a umožnili to i těm, kteří každý výdaj pocítí v rodinném rozpočtu. Společnost je pod velkým tlakem, jako celek ztrácí kultivovanost. Právě kultura je jedním z prostředků, který může alespoň malým dílem pomoci tuto situaci postupně měnit. Tímto krokem ale rozhodně nechceme říct, že se jedná o něco, co je zadarmo. Do rekonstrukce muzea byly investovány velké veřejné peníze a je třeba, aby si to lidé uvědomili. Věřím, a zatím se nám to potvrzuje, že lidé úsilí muzejníků a kraje ocení právě dobrovolným vstupným,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Během roku 2021 muzeum vybralo na dobrovolném vstupném přes půl milionu korun, dalších 250 tisíc vydělalo na doprovodných programech, komentovaných prohlídkách a prodeji vstupenek na muzejní věž. Rekordní byla i tržba na recepci za muzejní publikace a zboží ve výši 160 tisíc korun. V nově upraveném vstupním vestibulu, kterým projde každý návštěvník muzea, navíc vznikl prodejní prostor pro regionální umělce a výrobce produktového designu. „Do budoucna chceme dál rozšiřovat naši nabídku, třeba u pronájmů nebo vytvořením kavárny, abychom zkvalitnili naše služby a aby financování muzea stálo na více zdrojích,“ dodal Křížek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky