Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Léto v Českém ráji lze strávit na koloběžce, lodi, na zámku či v muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 07. 2023 14:04
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hrady, zámky, údolí, rybníky, lesy, louky, historická architektura i občerstvení. To vše a mnoho dalšího nabízí oblast Českého ráje, která právě nyní, v létě, nastavuje návštěvníkům jednu ze svých nejvlídnějších tváří.

„Český ráj patří v létě mezi velmi žádané a navštěvované lokality. Osobně proto vyrážím do této oblasti až po prázdninách. Pro rodiny s dětmi je ale období prázdnin čas dovolených a výletů a možností, jak tento čas strávit právě v Českém ráji je skutečně mnoho,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Všeobecně známou je zřícenina hradu Trosky, ale pozoruhodné je i údolí, nad nímž se vypíná. Procházka okolo rybníků Podtroseckým údolím je možná ještě kouzelnější než návštěva hradu samotného. Z vlakové zastávky Borek pod Troskami vede cesta po naučné stezce Podtrosecké údolí k prvnímu rybníku – Rokytnickému a pak dál k rybníkům Hrudka, Vidlák a Krčák. Za tímto rybníkem se na rozcestí ve Věžickém údolí lze vydat vpravo po Zlaté stezce Českého ráje na zámek Hrubá Skála anebo pokračovat po k Věžickému rybníku. Trasa výletu vede dále po naučné stezce až ke skalnímu hradu Nebákov a odtamtud po červené značce k Troskám, od nichž je to kousek zpět k vlakové zastávce v Borku. Mapa se nalézá zde.

Po celém Českém ráji je rozmístěno mnoho stanovišť – půjčoven koloběžek. Třeba na chatě Kopanina, kam se stoupá z Dolánek u Turnova přes zříceninu hradu Frýdštejn. Z Kopaniny vede sjezd naplněný výhledy na Pantheon a Suché skály. Občerstvení nabízí hospoda Křížky, odkud se jede dál podél řeky Jizery až zpět do Dolánek u Turnova, kde se koloběžky vrací.

Kdo se v horkých letních dnech chce zchladit, může si vypůjčit loď a vydat se na řeku Jizeru, která je ideální pro zkušené vodáky i začátečníky. Vodáky čeká mnoho zajímavostí, kterými se při jízdě mohou kochat – například Riegrova stezka nebo Suché skály. Spojit s vodou lze i jízdu na koloběžkách. Stačí si vypůjčit koloběžku v kempu Dolánky a po cyklostezce Greenway Jizera vyjet na Malou Skálu. Tam se pouze koloběžky vymění za loď. Koloběžky i lodě si lze zarezervovat zde.

Český ráj není pouze příroda. Je dobré jej poznat i tak trochu z jiné strany v mnoha muzeích a galeriích. Navštívit lze třeba Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova s interaktivní expozicí, díky níž je možno tuto oblast poznat například pomocí smyslových vjemů. V muzeu Českého ráje v Turnově zase čeká geologicko-mineralogická expozice s mnoha zajímavými objekty ke zkoumání. V muzeu se nachází i přehlídka historie lidové kultury nebo expozice zaměřená na horolezectví.

V Českém ráji se nachází mnoho hradů a zámků. Za vidění bezesporu stojí Zámek Hrubá Skálahrad Trosky nebo hrad Valdštejn. Oblíbeným cílem je zejména zámek Sychrov,  novogotický zámek se zahradou. Zámek nabízí 11 prohlídkových okruhů, v interiérech zámku, který obýval šlechtický rod Rohanů. V rozsáhlé zámecké zahradě se lze občerstvit v Oranžerii. Po celý den19. srpna se na zámku odehrají již tradiční Skotské hry, které také stojí za návštěvu.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky