Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajina plná barev. Máchův kraj má co nabídnout i na podzim

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 11. 2023 12:53
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Jako o letní destinaci se často hovoří o Máchově kraji. Ale chyba lávky — právě v této oblasti má podzim své neodolatelné kouzlo, které by byla škoda propásnout. Ať už jde o daleké výhledy do probarvené krajiny či cesty lesy plnými skalisek.

„Současné počasí, kdy sluníčko skoro nevidíme, nás spíš žene domů než na nějaký výlet. Zajímavé cíle tu ale zůstávají a byla by škoda některý z nich na podzim nenavštívit. Máchův kraj v tomto ohledu není výjimkou. Výhodou je, že už tam nepotkáte zástupy turistů a budete mít klid na prohlídku přírodních i historických zajímavostí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hradčany nejsou jen v Praze, ale i v Máchově kraji.  Hradčanské stěny se nalézají nedaleko Mimoně a výhled z hradčanské vyhlídky uchvátí. Po zelené turistické značce lze odtamtud dojít až k jeskyni zvané Psí kostel a Skalní bráně.

Velmi příjemná procházka vede kolem Holanských rybníků. Červená turistická značka dovede ke zřícenině hradu Vítkovec, jen o kousek dál se ukrývá klenot v podobě původního kamenného mostu u Hrázského rybníka a kamenného mostu se sochou panny a hastrmana přes Bobří potok.

Místem, které stojí za to během podzimu nevynechat, je okolí Dubé. Zdejší lesy plné skalních útvarů, rokle i hřebeny přímo vybízejí k podzimním výletům. Vyhlídka Rač, Nedvězí, Čap, Velký Beškovský kopec, Pustý zámek — to je jen malý počet míst, které se v tamní oblasti nalézají. 

Centrem regionu je Máchovo jezero s městem Doksy. Tamní zámek je i během podzimních měsíců otevřen o víkendech, a kromě klasického prohlídkového okruhu věnovaného rodu Valdštejnů je v západním křídle expozice Starých motocyklů. Děti potěší Muzeum Čtyřlístku, které se věnuje tomuto komiksu.

Kdo si troufne, může obejít Máchovo jezero. Kdo na tuto výpravu vyrazí, nechť nemine vyhlídku Swamp a vystoupá na Pinku či Havířský vrch. Výhled z Borného a Šroubeného otevře obrazy na Máchovo jezero a ve Starých Splavech čeká vyhlídka Miloše Formana.

Další rady a tipy se nalézají na webových stránkách Máchova kraje. Ten má prezentaci rovněž na Facebooku a Instagramu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky