Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava v knihovně zve na melancholickou dějepisnou cestu barevnými akvarely českých a německých měst

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 05. 2024 13:24
  • Kultura

Sdílet článek

Vymazané z krajiny. Tak se jmenuje výstava, kterou je možné do 2. května zhlédnout v minus prvním a prvním patře v hlavní budově Krajské vědecké knihovny v Liberci.  Spolu s libereckou knihovnou ji pořádá Książnica Karkonoska Jelenia Góra a představují se na ní akvarely Dariusza Godawy.

Autor je vášnivý nadšenec do cestování po českých cestách a silnicích na motorce a ví, že mnoho míst stále čeká na zachycení v obrazech. O to větší radost má z první výstavy právě v České republice. Výstava ilustruje starší sudetskou a lužickou architekturu. Spíše dokumentárním způsobem představuje historické výjevy měst, ulic a domů, těch, které už neexistují, a těch, které ještě střeží historická paměť a architektonická tradice tohoto regionu. Podstávkový dům, který představuje jádro lužické architektury, je hlavním tématem této výstavy neznající státních hranic. Obrazy zvou na melancholickou dějepisnou cestu barevnými akvarely českých a německých měst.

Výstava je výsledkem historických zájmů a cest po České republice. Vedle typických akvarelů a velkých forem akrylu na plátně představuje autorovy obrazy na sádrových deskách zarámovaných do starého dřeva a kovu. Jde o výsledek autorovy dlouholeté práce ve stavebnictví a aplikace jeho rozvinutých myšlenek na využití vyztužených sádrových desek jako podkladu pro malbu. 

Obrazy zachycují tyto dochované i již neexistující domy a města a přinášejí s sebou nostalgické vzpomínky. Zobrazují stejný druh architektury ve třech sousedních zemích a podobné vzory a estetiku. Výstava není ničím menším než portréty domů, které mají stejně jako lidé duši a po staletí harmonicky utvářely architektonickou krajinu. Rád bych, aby se tato výstava zamyslela nad tím, zda si moderní stavební trendy zachovají stejnou uniformitu i v budoucnu. Možná stojí za to se na chvíli zastavit a podívat se do malého okénka domu jako dítě s vlastními sny. 

Dariusz Godawa je absolventem Státní střední umělecké školy v Jelení Hoře a Uměleckého studia v oboru památkové péče v Nyse. Má za sebou několik samostatných výstav a účastnil se také několika skupinových výstav. Je držitelem ceny Nejzajímavější karkonošský výrobek za rok 2019 za obraz Wangova chrámu vytvořený na sádře. Je autorem aranží a zároveň stavitelem mnoha restauračních, sportovních a obytných staveb. Po dvaceti letech opět usedl ke stojanu a vrátil se ke své oblíbené technice akvarelu, kterou prezentuje na mnoha výstavách. O to větší radost má ze své první výstavy v České republice, která ukazuje kvality zdejší architektury. 

 TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky